Borturizmus

Egerszólát egyre inkább kitárja kapuit az érdeklődő idegenek előtt – mondta a Turizmus Online-nak Verebélyi György, a község polgármestere. A Gyógyvizek Völgyében elhelyezkedő kis falu 2014-ben nyerte el a "Magyarország legkedveltebb borvidéki települése" címet. Az alföldi Hajóssal megosztva kapták az említett szakmai elismerést, ugyanakkor az egerszólátiak ugyanebben az évben „Az Egri Borvidék legkedveltebb települése” címet is kiérdemelték. 
 
A lakosság életét a település történetének kezdetétől meghatározza a szőlőtermesztés. Nemzedékek szorgos munkája nyomán szőlőskertek díszlenek a hegyek napos oldalain. Egerszólát az "Olaszrizling Hazája" melyet büszkén visel a világhírnévvel együtt.
A falu pincéi között több törökidőkből való. "Barboncás" 1300-as években létesült Dézsma pince, amely a Boros úton feltárásra vár. Ebben a pincében gyűjtötték a környék szőlőtermelői által leadott tized (dézsma) adókat.
A település mindig nagy szőlőterülettel rendelkezett, hiszen az 1851. évi adatok szerint is 454 kat. hold szőlőültetvény volt, melyet a filoxéra járvány nagyban megtizedelt. A községet övező dombságokon igen jó minőségű szőlő terem, melyből védett eredetű borokat állítanak elő. A bor tárolása a riolittufába vájt pincékben történik, mely pincék állandó hőmérsékletük miatt kiválóan alkalmasak a borok érlelésére. Kékfrankos, cabernet franc és cabernet sauvignon, merlot, zweigelt és különösen az olaszrizling jól csengő nevek itt, hiszen ezek teremnek a dűlőkben. Az egri borvidék borászai közül többeknek jelentős termőterülete van Egerszóláton.
 
A legfontosabb fehérfajta: Az olaszrizling
 
Gál Lajos, egri borász szerint azért lett az olaszrizling a Kárpát-medence legfontosabb fehér fajtája, mert az időnként előforduló gyenge évjáratokban is képes biztonsággal teremni. Magyarországon most már sokkal több jó olaszrizling kóstolható, mint chardonnay. Az olaszrizling boraival (is) sok sikert begyűjtő borász szerint az olaszrizling az igazi magyar bor, ez a mi lelkünk fajtája. Nem akar uralkodni, nem kiabál, hogy itt vagyok, én vagyok az olaszrizling és majd én megmondom neked, hogy engem igyál. Nem szól semmit, csak szeretjük és jó inni.
 

Az egerszóláti olaszrizling
 
Az olaszrizling országosan is elismert termőhelye a falu, amelyet 2004-től zászlósborként tisztelnek a szakmában. 
A borfajta a Kádár-korszakban is ismert volt, ugyanis Kádár János az egri borvidékről fehérborokat vitetett a fővárosba címkézetlenül. Amikor fogyasztás közben az egerszóláti olaszrizlinghez értek, azt a palackot félretették, majd amikor ismét hasonló palackhoz értek, azt szintén félretették és ekkor született meg a döntés, hogy az egerszóláti olaszrizling legyen a Kongresszus bora. Így vált országhatáron túl is híressé, hiszen a más szocialista országból érkező politikusok is a csodájára jártak az kongresszusi ülések alkalmával.
Különlegességét az adja, hogy a más termőterületekről előállott olaszrizling borok között az egerszólátinál lehet csak érezni egy bizonyos rezede illatot, amit másod-harmad illatozás után lehet érezni a boron. 
 
Egerszóláti Olaszrizling Borlovagrend
 
Az 2004-ben alakult egerszóláti borrendet a környék legjobb borászai hozták létre, taggá pedig jeles színművészek, ismert politikusok és további nagyságok lettek az utóbbi években.
Céljuk a régi hagyományok újraélesztésével segíteni Egerszólát községben és környékén gazdálkodó szőlő és bortermelő gazdákat, boraikat a hazai és külföldi szakmai összejöveteleken, piacokon megismertetni, azoknak hírnevet szerezni és azokat a borforgalmazók felkarolásával a fogyasztók egyre szélesebb körével elfogadtatni, illetve a borfogyasztás kedvező élettani és a kulturált borfogyasztási szokásokkal a fogyasztókat megismertetni.
Tuza Ferenc, a Borlovagrend elnöke elmondta, hogy azért választották az olaszrizlinget, mert az ’70-es - ’80-as években az akkori egerszóláti borkombinát révén igen nagy imázst sikerült kialakítani ennek a szőlőfajtának. Azonban a rendszerváltás után annyira elhanyagolták készítését, hogy a tőkék csaknem kipusztultak az Eger környéki szőlőkből. A Borlovagrend tagjai ezért karolták fel a bor és szőlőfajta népszerűsítését és közel negyvenhektárnyi olaszrizling szőlőterületet sikerült megmenteni Egerszóláton.
 
Aranytőke Borszemle – Egerszólát és az Egri borvidék első borversenye
 
Az olaszrizling legnagyobb nemzetközi fajtaversenyévé nőtte ki magát az elmúlt 10 évben.
A Borlovagrend nagymestere, Tuza Ferenc szavai szerint az Aranytőke egy évtizedes fennállása alatt szépen fejlődött, letette névjegyét az Egri Borvidék borkultúrájának, bormarketingjének formálásában, a minőségi borkészítés elősegítésében, mind a piaci, mind a kistermelői területen. A szemle minden második esztendőben nemzetközi szintű, amelyre átlagosan 5 ország borvidékei neveznek. A bírálatban neves, országosan és nemzetközileg elismert borszakemberek, borújságírók és borkereskedők vesznek részt. A szemlén versengő hazai kis és nagy bortermelők díjakat, diplomát kapnak.
 
A borszemléről készült videót itt láthatják:Egerszóláti Olaszrizling Fesztivál
A ma már országos hírnevű rendezvény célja összetett: a gasztronómiai, borászati és kulturális hagyományőrzés. A főzőversenyre több településről neveznek be, és a helyi civil szervezetek is megjelennek. Elengedhetetlen a szüreti felvonulás, a szőlőkoszorú megáldása, a kulturális, hagyományőrző programok felvonultatása, a borlovag és borkirálynő avatás, valamint a Borszalon. A rendezvényről készült rövid összefoglalókat az alábbi videókban tekinthetik meg: Időjárás Egerszóláton

          

Keresés az oldalon...